Uit de resultaten van de enquete van afgelopen september bleek dat het niet voor iedereen duidelijk is wat onze rol is in het overleg m.b.t. Luchthaven Eindhoven/onze positie is m.b.t. Luchthaven Eindhoven. Wij willen dat graag verduidelijken.
De vereniging Belangenbehartiging Omwonenden Welschap is de oudste groepering die ageerde tegen de luchthaven (actief sedert 1986). Later ontstonden “tien geboden tegen EA” en “geen vluchten na elven” met allebei een eigen visie en doel. Deze twee organisaties vormen nu samen BVM2. Wij zijn geen onderdeel van BVM2, we werken waar mogelijk samen.
Volgens onze statuten, artikel 3, lid: Het doel van de vereniging is het behoud en de verbetering van het leef- en woonklimaat voor omwonenden van de vliegbasis Welschap/Eindhoven Airport en het tegengaan van alle effecten, die als gevolg van deze luchthaven zowel direct als indirect het welzijn van de omwonenden en het milieu kunnen aantasten.
In praktijk komt dat neer op het verminderen van overlast van de luchthaven. Ons streven is om dat te doen door het gesprek op inhoud te blijven voeren, al sluiten wij een gang naar de rechter in het uiterste geval niet uit. Het is goed om te bedenken dat ons doel bijna haaks staat op dat van een bedrijf dat haar winstdoelstelling wil bereiken met het exploiteren van een luchthaven, Eindhoven Airport.
De door Van Geel voorgestelde 30% afname van de hinder moet wat ons betreft daadwerkelijk gerealiseerd worden. Om de werkelijke afname te kunnen controleren zijn wij ons gaan verdiepen in de geluidsberekeningen. Wij proberen al jaren berekeningen inzichtelijk en navolgbaar te maken door telkens om de desbetreffende invoergegevens te vragen. Inmiddels beschikken wij over de input van alle berekeningen waardoor die geluidsberekeningen controleerbaar zijn. Gelukkig heeft de B.O.W. nog een extra controlemiddel, een eigen radar met gedetailleerde gegevens.
Wij vinden dat het geluid zowel berekend als gemeten moet worden; nu valt het berekende geluid bijna altijd lager uit dan het gemeten geluid. Het “beleven” van geluid, wat vinden omwonenden ervan, is voor ons ook een vast aandachtspunt.
Wij zetten ons in voor het gebruik van de juiste en meest actuele vliegtuiggegevens als invoer voor berekeningen.
Wij pleiten voor het vasthouden aan een maximum aantal vliegbewegingen ook al wordt er primair gestuurd op geluid. Vanwege de hierboven genoemde onderwerpen, verschil tussen berekenen en meten en de kwaliteit van de invoergegevens, zou enkel sturen op geluid heel veel onrust geven.
Binnen het Luchthaven Eindhoven Overleg hebben wij “gezondheid” onder de aandacht gebracht. Intussen is er een werkgroep gezondheid opgericht waarin aandacht is voor zowel effecten van geluid als effecten van uitstoot op de gezondheid van omwonenden in de regio.
In de tijd van de Alderstafel is het ons gelukt de geplande groei met 10.000 vluchten te verlagen. Nu zijn de resultaten weliswaar minder goed kwantificeerbaar, maar we behalen toch kleine en grotere succesjes.
In de twee jaren volgend op het advies van Pieter van Geel, 2020 en 2021, was de afspraak het aantal vliegbewegingen stabiel te houden tot de inwerkingtreding van het nieuwe Luchthavenbesluit (vanaf nu LHB). Dat LHB, dat vanaf 2022 van kracht zou moeten zijn, is er nog steeds niet. Binnen het LEO (Luchthaven Eindhoven Overleg) is afgesproken via jaarlijkse medegebruiksvergunningen de geluidsruimte van Eindhoven Airport toch alvast te verkleinen en dus het geluid te reduceren.
Intussen wordt de MER (Milieu Effect Rapportage) ter voorbereiding van het LHB uitgevoerd en die is al een aantal keren vertraagd. Zodra de MER wordt opgeleverd is er weer ruimte voor zienswijzen. Van die mogelijkheid zullen wij zeker gebruik maken. Vervolgens wordt er een LHB gemaakt waarop wij ook weer kunnen en zullen reageren.
Bestuursleden van de B.O.W. zitten in verschillende werkgroepen van het LEO; werkgroep geluid (3 bestuursleden), werkgroep gezondheid (2 bestuursleden), klankbordgroep meldingen (3 bestuursleden), werkgroep communicatie (1 bestuurslid), werkgroep meerwaarde (1 bestuurslid). Door onze deelname aan deze werkgroepen kunnen wij onze stem en bijdrage maximaal onder de aandacht brengen.